de Opperbouwmeester van het Heelal


de Opperbouwmeester van het Heelal 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

God

Algemene voorbeelden


Het hoogste gezag in de Orde moet zijn een Grootloge, en niet enig ander college of opperraad. De arbeid wordt verricht ter ere van de Opperbouwmeester des Heelals. In de loge zijn aanwezig de drie Grote Lichten, waarop de beloften worden afgelegd.

http://www.vrijmetselarij.nl/de_oude_landmerken/vrijmetselarij.htm

Ook aan de tegenstelling licht en duisternis kan de vrijmetselaar zin van zijn bestaan ontlenen. De daarbij behorende arbeid verricht hij in het licht van een hoog beginsel, symbolisch aangeduid als "Opperbouwmeester van het Heelal".

http://www.vrijmetselarij.nl/

De Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden is een democratische vereniging, waarvan de leden streven naar verdieping van inzicht op geestelijk en zedelijk gebied. Zij gaat daarbij uit van het bestaan van een geestelijke werkelijkheid achter het waarneembare, die wordt aangeduid als de Opperbouwmeester des Heelals.

http://www.vialucis.nl/watisvrijmetselarij.htm

Heel de dynamiek van de Bijbel is namelijk dat de Opperbouwmeester van het Heelal (als dit al een goede benaming is voor de God van de Bijbel) zélf mens wordt en in de geschiedenis intreedt.

De Standaard,

De Vrijmetselarij is een stroming die streeft naar verdieping van inzicht op geestelijk en zedelijk gebied. Zij gaat daarbij uit van het bestaan van een geestelijke werkelijkheid achter het waarneembare, of, zo u wenst, een Ordenend Beginsel. Vrijmetselaren spreken in dat verband van "de Opperbouwmeester des Heelals".

http://www.euronet.nl/users/ptl/vragen.html

Hij toetst in de tweede of gezellengraad zijn relatie tot zijn medemens en in de derde of meestergraad probeert hij zijn houding te bepalen t.o.v. het onnoembare: die, of datgene wat vrijmetselaren symbolisch aanduiden met "Opperbouwmeester des Heelals".

http://www.vrijmetselarij.nl/de_oude_landmerken/vrijmetselarij.htm

De Vrouwengrootloge plaatst haar activiteiten in het teken van de Opperbouwmeester van het Heelal.

http://home.planetinternet.be/~pin34989/AndriesVandenAbeele/AVDA284.htm

Alle maçonnieke arbeid gebeurt ter ere van de Opperbouwmeester van het Heelal en in aanwezigheid van de Drie Grote Lichten van de Vrijmetselarij (het Boek van de Zedenwet geopend onder Passer en Winkelhaak), waarop al de beloften worden afgelegd.

http://www.glb.be/Nederlands/index.htm

De Grootloge van België heeft als referentietekst de Constitutie van Anderson en gebruikt in al zijn werkzaamheden het begrip van de Opperbouwmeester van het Heelal als symbolische uitdrukking van de schepping.

http://www.glb.be/Nederlands/index.htm

Als reactie daarop verordent het Grootoosten van België – de enige Obediëntie van het land - in broederlijke relatie met Londen, dat vanaf nu de Belgische Loges niet meer verplicht zijn te arbeiden ter Ere van de Opperbouwmeester van het Heelal en de traditionele symbolen te gebruiken.

http://www.glb.be/Nederlands/index.htm